Codziennie pili ten tani sok. Badania pokazały, że obniża ciśnienie, zły cholesterol i wspiera metabolizm
Po ten sok warto sięgać nie tylko latem. Jest tak zdrowy, że można włączyć go do codziennej diety. Wtedy działa najlepiej, zmniejszając zagrożenie poważnymi chorobami. Łatwo jednak kupić nieodpowiedni produkt, warto więc wiedzieć, który jest najzdrowszy.
Wartości odżywcze soku pomidorowego
Napój ten jest wyjątkowo lekki, bo w przeciwieństwie do soków owocowych zawiera niewiele cukru. Zależnie od produktu standardowa szklanka soku pomidorowego (250 ml) dostarcza tylko 35-57 kalorii.
Największym bogactwem pomidorów jest likopen – czerwony barwnik o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Wspomniana porcja może również zapewniać od 130 nawet do 200 procent dziennej dawki witaminy C. Jest ponadto źródłem kwasu foliowego, witaminy A i potasu.
Niestety, komercyjne soki są mocno dosalane do smaku. W jednej szklance może być zawarte kilkaset, a nawet prawie tysiąc miligramów sodu. To aż połowa maksymalnej dawki dla osób zdrowych i 2/3 ilości dozwolonych zwykle dla pacjentów z nadciśnieniem czy chorobami nerek.
Jaki sok pomidorowy jest najlepszy?
Najlepszym wyborem jest sok pomidorowy 100% bez dodatku soli. Taki nie obciąża układu krążenia, tylko wspomaga jego funkcje. Na opakowaniu warto też sprawdzić, czy nie dodano do niego cukru. On także zmniejsza korzystne działanie warzywa.
Nie trzeba sięgać po specjalne produkty czy wyciskać soku samodzielnie, bo sprawdzą się zwykłe rodzaje z kartonu czy butelki, byle niesolone. W przypadku likopenu obróbka termiczna przy pasteryzacji nie niszczy jego właściwości. Wręcz przeciwnie, sprawia, że jest lepiej przyswajalny w organizmie.
Co daje codzienne picie soku pomidorowego?
Korzyści ze wzbogacenia w niego codziennej diety są ogromne, co pokazały między innymi badania z „Food Science & Nutrition”. Uczestnicy pili go przez rok w ilościach, na jakie mieli ochotę, choć zwykle było to około 200 ml na dobę. U tych z nieleczonym wysokim ciśnieniem i nadciśnieniem krwi jego wartości znacznie spadły, co dotyczyło zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego. U osób z nadmiernym poziomem cholesterolu LDL również i on uległ zmniejszeniu.
To głównie zasługa likopenu, który zapobiega także utlenianiu cholesterolu LDL prowadzącego do formowania płytki miażdżycowej. Poprawia ponadto funkcjonowanie śródbłonka, który reguluje zwężanie i rozkurcz naczyń krwionośnych, a przy tym chroni je przed uszkodzeniami i powstawaniem zakrzepów.
Podana dawka soku jest łatwa do uwzględnienia w codziennym menu i dobrze tolerowana. Przeciwwskazaniem do jego picia jest jednak choroba refluksowa przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz choroby zapalne jelit, bo wysoka kwasowość pomidorów może działać drażniąco na układ pokarmowy.